Rekreacja Konna pod Aniołami

Nasz Ośrodek Rekreacji Konnej „Pod Aniołami”
Nieocenionym atutem Ośrodka „Pod Aniołami” jest jego urokliwe położenie pośród różnorodnie ukształtowanych terenów Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, w sąsiedztwie Ogrodu Botanicznego. Mieści się przy ulicy Konnej 8. Otwarty został w 1982 roku, a od 1991 roku zajmuje się także hipoterapią osób niepełnosprawnych. Operatorem jest Caritas Diecezji Bydgoskiej.
Ośrodek posiada hipodrom, padoki, stajnie z boksami dla 60 koni, powozownię oraz dwie kryte ujeżdżalnie. Daje to możliwość pracy w cyklu ciągłym, co przede wszystkim stwarza warunki do korzystania z nauki jazdy konnej całorocznie. Rekreacja konna to: nauka jazdy na lonży, zastępy rekreacyjne, wyjazdy w teren, jazdy indywidualne, jazda psychopedagogiczna dla dzieci 5-6 lat.
Ośrodek Rekreacji Konnej „Pod Aniołami” prowadzi też pensjonat dla koni prywatnych. Jeśli zatem jesteś posiadaczem konia, a nie masz własnej stajni, opiekę nad zwierzęciem możesz zlecić fachowcom z Ośrodka, umieszczając konia w prowadzonym tu pensjonacie.
W bogatej ofercie ORK mamy m.in.: wakacyjne obozy jeździeckie, rajdy konne, pokazy hodowlane koni, pogonie za lisem (tzw. Hubertus), turnieje rycerskie oraz organizację imprez okolicznościowych przy ognisku. W Ośrodku można zrealizować praktyki technikum w zawodzie technik hodowca koni, technik weterynarii i studenckie zootechniki i zoofizjoterapii.