SPIŻARNIA CARITAS
Spiżarnia Caritas realizowana jest od 2017 roku przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi. Jest to ogólnopolski, całoroczny program polegający na odbieraniu pełnowartościowych produktów żywnościowych wycofanych ze sprzedaży i dystrybucji ich wśród najbardziej potrzebujących.
Ma on dwa podstawowe cele:
• systematyczną pomoc osobom potrzebującym
• przeciwdziałanie marnowaniu żywności.
Ze sklepów, z którymi Caritas nawiązała współpracę, żywność odbierają wolontariusze diecezjalnych Caritas lub współpracujących z Caritas innych fundacji i organizacji pożytku publicznego. Zwykle na odbiór i przekazanie żywności mają oni tylko dobę! W tym czasie muszą żywność posortować, przepakować w paczki i rozdać potrzebującym albo przekazać ją do jadłodajni, punktów wydawania żywności i ośrodków pomocy, gdzie zostaną ugotowane z nich posiłki – oczywiście zanim produkty stracą termin przydatności do spożycia. Wymaga to wcześniejszego zaplanowania działań, pozyskania kontaktów do poszczególnych osób i sprawnej organizacji. Logistyka odbioru i dystrybucji wymaga stałego zaangażowania w godzinach wieczornych, odpowiednich samochodów, chłodni do przechowywania produktów spożywczych oraz specjalnych miejsc wydawania żywności, gdzie można przyrządzać posiłki.
W ramach Spiżarni Caritas, w całym kraju, przekazano potrzebującym:
• w roku 2017 i 2018 ponad 2 600 ton żywności
• w roku 2019 ponad 5 000 ton żywności
• w roku 2020 ponad 6 600 ton żywności o wartości ponad 83,5 mln zł.
• w roku 2021 ponad 7 tys. ton żywności o wartości ponad 88 mln zł.
Caritas Diecezji Bydgoskiej, działając w charakterze Banku Żywności, bardzo aktywnie uczestniczy w programie Spiżarnia. Zapobiegamy marnowaniu żywności z krótkim terminem ważności, odbieramy produkty z 54 sklepów wielkopowierzchniowych (łącznie 5 sieci handlowych: Biedronka, Aldi, Carrefour, Eurocash, Centrum Dystrybucyjne Lidl). Przy pomocy 23 organizacji, takich jak: Parafialne Zespoły Caritas, ss. Albertynki, Stowarzyszenie św. Wincentego, do końca września 2022 rozdysponowaliśmy ponad 324 tony żywności, o wartości blisko 3,6 mln zł, z której co miesiąc korzysta średnio 3 tys. osób, w tym podopieczni 4 jadłodajni.
Diecezjalny koordynator Spiżarni Caritas:
Agnieszka Jodko
Tel. 724 560 015
e-mail: caritas@caritas.bydgoszcz.pl