Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich w Twojej przeglądarce.
Dowiedz się więcej.
Caritas Diecezji Bydgoskiej w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby oraz rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
groszek z marchewką ( 8 szt/os)
koncentrat pomidorowy ( 7 szt/os)
buraczki wiórki ( 4 szt/os)
powidła śliwkowe (5 szt/os)
mus jabłkowy ( 2 szt/os)
fasolka po bretońsku ( 3 szt/os)
makaron jajeczny świderki ( 10 szt/os)
płatki owsiane ( 2 szt/os)
ryż biały ( 2 szt/os)
kasza jęczmienną ( 3 szt/os)
herbatniki maślane ( 2 szt/os)
kawa zbożowa rozpuszczalna ( 3 szt/os)
mleko UHT ( 7 szt/os)
ser podpuszczkowy dojrzewający ( 4 szt/os)
szynka drobiową ( 8 szt/os)
szynka wieprzową mieloną ( 4 szt/os)
pasztet drobiowy ( 2 szt/os)
filet z makreli w oleju ( 7 szt/os)
cukier biały ( 4 szt/os)
miód nektarowy wielokwiatowy ( 2 szt/os)
olej rzepakowy ( 4 szt/os)
Zestaw produktów w Podprogramie 2020 obejmował artykuły w ilości ok.42,87 kg.
W przypadku, gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej przekracza limit wynikający z podziału alokacji określonych w wytycznych, wówczas dopuszczało się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby nie więcej niż do 70 % jego całkowitej ilości ( t.j. do ok.30 kg)
Suma wartości artykułów przekazanych do organizacji partnerskiej wyniosła 1 864 926,82 zł brutto
W ramach realizacji Podprogramu 2020:
zaangażowanych było 24 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
żywność odebrało 9 241 osób potrzebujących;
wydano osobom potrzebującym 361,8824 ton żywności;
wydano osobom potrzebującym 36 402 paczek żywnościowych;
przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 65 warsztatów dla
1 278 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego, zdrowego żywienia, sposobu niemarnowania żywności lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.
Były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki, edukacji oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym a także zapobieganiem marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce : Jak dbać o zdrowie oraz bezpieczeństwo w czasie epidemii COVID-19.
Prowadzono również warsztaty na rzecz włączenia społecznego jak: spotkania integracyjne, czy programy Caritas np. Niedziela Św. Franciszka ‘’Podzielnik’’.