Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Autor: Caritas

 

                         

Podprogram 2020

Caritas Diecezji Bydgoskiej w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby oraz rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i  1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe , mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:

 

  1. groszek z marchewką (  8 szt/os)
  2. koncentrat pomidorowy ( 7 szt/os)
  3. buraczki wiórki ( 4 szt/os)
  4. powidła śliwkowe (5 szt/os)
  5. mus jabłkowy ( 2 szt/os)
  6. fasolka po bretońsku ( 3 szt/os)
  7. makaron jajeczny świderki ( 10 szt/os)
  8. płatki owsiane ( 2 szt/os)
  9. ryż biały ( 2 szt/os) 
  10. kasza jęczmienną ( 3 szt/os)
  11. herbatniki maślane ( 2 szt/os)
  12. kawa zbożowa rozpuszczalna ( 3 szt/os)
  13. mleko UHT ( 7 szt/os)
  14. ser podpuszczkowy dojrzewający ( 4 szt/os)
  15. szynka drobiową ( 8 szt/os)
  16. szynka wieprzową mieloną ( 4 szt/os)
  17. pasztet drobiowy ( 2 szt/os)
  18. filet z makreli w oleju ( 7 szt/os)
  19. cukier biały ( 4 szt/os)
  20. miód nektarowy wielokwiatowy ( 2 szt/os)
  21. olej rzepakowy ( 4 szt/os)

 

Zestaw produktów w Podprogramie 2020 obejmował artykuły w ilości ok.42,87 kg.

 

W przypadku, gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej przekracza limit wynikający z podziału alokacji określonych w wytycznych, wówczas dopuszczało się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby nie więcej niż do 70 % jego całkowitej ilości ( t.j. do ok.30 kg)

 

Suma wartości artykułów przekazanych do organizacji partnerskiej wyniosła 1 864 926,82 zł brutto

 

W ramach realizacji Podprogramu 2020:

 

  • zaangażowanych było 24 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 9 241 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym 361,8824 ton żywności;
  • wydano osobom potrzebującym  36 402 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 65 warsztatów dla

  1 278 uczestników/czek.

 

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego, zdrowego żywienia, sposobu niemarnowania żywności lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.

 Były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych lub zdalnych  przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki, edukacji oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym a także  zapobieganiem marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce : Jak dbać o zdrowie oraz bezpieczeństwo w czasie epidemii COVID-19.

Prowadzono również  warsztaty na rzecz włączenia społecznego jak: spotkania integracyjne, czy programy Caritas np. Niedziela Św. Franciszka ‘’Podzielnik’’.

Galeria zdjęć
Komentarze
  • Dodał: GvkNP
    4 lutego 2022, 22:01
    buy generic seroquel
  • Dodał: Ralphger
    6 czerwca 2022, 00:51
    cialis softabs online tadalafil
Dodaj komentarz
powrót