Dekretem z dnia 3 lutego 2009 roku w naszym Seminarium zostało powołane Akademickie Koło Caritas. Skupia ono ponad 20 członków i zajmuje się szeroko rozumianą pomocą bliźniemu.

W ramach działalności Caritas Academica podejmujemy zadania wolontariatu domowego, hospicyjnego, na oddziale onkologii i w więzieniu. Bierzemy czynny udział w ogólnych akcjach Caritas takich jak: Jałmużna wielkopostna, zbiórka żywności, pomoc na wyjazdach i koloniach organizowanych przez Caritas Diecezji Bydgoskiej. Prowadzimy także spotkania informacyjne, na których przybliżamy uczniom i studentom ideę i sposób funkcjonowania Caritas przy szkołach i uniwersytetach.

Pytania, zgłoszenia, inicjatywy, potrzeby można zgłaszać na adres email: wsddb@caritas.pl

Dekretem z dnia 19 listopada 2009 roku w Seminarium Duchownym Zgromadzenia Ducha Świętego zostało powołane Akademickie Koło Caritas. Skupia ono ponad 10 członków i zajmuje się szeroko rozumianą pomocą bliźniemu. W ramach działalności Caritas Academica podejmujemy nastepujące działania:

1. odwiedziny u chorych w domach,
  2. wizyty w hospicjum im. ks. Jerzego Popiełuszki,
  3. pomocy bezdomnym wraz z Młodzieżą Misjonarską z Bazyliki Św. Wincentego a Paulo,
  4. odwiedziny dzieci w Pogotowiu Opiekuńczym na ulicy Traugutta,
  5. przygotowanie paczek świątecznych dla dzieci z Pogotowia Opiekuńczego.

Planujemy przede wszystkim utrzymanie tych akcji, dzieł, które pełnimy obecnie, a także zaangażowanie się w jednorazowe akcje Caritas Diecezjalnej.

Pytania, zgłoszenia, inicjatywy, potrzeby można zgłaszać na adres email: oski0015@wp.pl.