ZAPRASZAMY NOWYCH WOLONTARIUSZY

85-819 Bydgoszcz, ul. Cienista 2,
tel.: (052) 371 67 21 ,

Caritas Diecezji Bydgoskiej podejmuje nowe wyzwania, rozszerza się liczba i zasięg podejmowanych działań. Podejmowanie nowych zadań nie byłoby możliwe, gdyby nie zaangażowanie wolontariuszy, którzy wspierają naszą Caritas na wszystkich płaszczyznach jej działalności (wolontariat akcyjny i wolontariat stały).

Wolontariusze pomagający w świetlicach : pracują w świetlicy środowiskowej z dziećmi w wieku szkolnym. Pomagają dzieciom w odrabianiu lekcji, organizują im czas wolny, uczą jego efektywnego wykorzystania, prowadzą zajęcia tematyczne.

Wolontariusze w Centrum Pomocy „Betlejem” pomagają w organizowaniu pomocy doraźnej, są niezastąpieni przy wydawaniu posiłków, segregowaniu odzieży. Zajmują się również utrzymaniem porządku i czystości w placówce.

Wolontariusze Specjaliści to osoby posiadają odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie zawodowe. Udzielają porad specjalistycznych z zakresu prawa i psychologii. Ich rola dla podopiecznych Caritas jest ogromna z uwagi na wysokie koszty, jakie trzeba ponieść, aby móc z takiej porady skorzystać.

Wolontariusze w Zespole Domowej Opieki Hospicyjnej zajmują się bezpośrednią opieką nad chorymi, dotkniętymi chorobami nowotworowymi oraz nad ich rodzinami.

Wolontariusze w Warsztatach Terapii Zajęciowej „Tęcza” pomagający specjalistom w opiece nad osobami niepełnosprawnymi.

Wolontariusze wspierający to osoby, które robią zakupy chorym, samotnym, gotują im obiady, pomagają w codziennych zajęciach itp.

Wypoczynek dla dzieci i młodzieży możemy organizować dzięki kadrze opiekuńczo – wychowawczej, która zajmuje się dziećmi spędzającymi wakacje i ferie zimowe organizowane przez naszą Caritas .

Wolontariusze akcyjni, pomagają w realizacji konkretnych akcji, sprzedają świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, pakują Chlebki Miłości, biorą udział w zbiórkach żywności itp.

Wolontariusze Parafialnych Zespołach Charytatywnych, którzy angażują się w służbę chorym, biednym, opuszczonym, samotnym na terenie swoich parafii. Dzięki nim dzieła Caritas są realizowane wszędzie tam, gdzie potrzebna jest różnoraka pomoc

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas to nauczyciele, którzy tworzą tą formację w swoich szkołach i podjęli zadania opiekuna koła oraz dzieci i młodzież, którzy działając w Szkolnych Kołach Caritas aktywnie włączają się w dzieła Caritas, angażując się w pomoc drugiemu człowiekowi.