Pod skrzydłami Caritas

W dniu 24 marca br pod przewodnictwem nuncjusza apostolskiego w Polsce abp. Celestino Migliore w Bydgoszczy odbyła się uroczystość otwarcia i poświęcenia Domu Księży Emerytów św. Jana Pawła II.
Każdy z kapłanów chce jak najdłużej pracować, pomagać, funkcjonować. Jednak przychodzi taki moment, kiedy trzeba odpocząć, stanąć niejako w drugim szeregu, a osiągnięty wiek wymusza zwolnienie tempa. Do tego stan zdrowia powoduje, że nie do końca jesteśmy sprawni. Stąd potrzeba takiego właśnie domu – powiedział ks. prałat Wojciech Przybyła - Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Dom  posiada 28 mieszkań, kaplicę, pomieszczenia i salę gościnną, jadalnię, hospicjum, salę rehabilitacyjną, windę oraz miejsca garażowe w piwnicy.
Dyrektorem domu został mianowany  ks. Maciej Kulczyński, który pełni  zarazem posługę zastępcy dyrektora Caritas Diecezji Bydgoskiej. Opiekę nad księżmi sprawują siostry  Służebnice Prawdy Bożej, Katechetki  Rodzin (Society of Satyaseva Catechist   Sisters of the Familie). Zgromadzenie  to wywodzi się z Indii a założycielką  jest siostra, pochodząca z Bydgoszczy  - Regina Woroniecka.

Budynek zaprojektowali Małgorzata i Krzysztof Świstowscy.

Dom św. Jana Pawła II (Dom Księży Emerytów Diecezji Bydgoskiej)

Ul. Augustyna i Romana Tragerów 1
85-366  Bydgoszcz