Dnia 3 października br. po raz drugi w naszej Diecezji przeżywać będziemy Niedzielę Św. Franciszka.

Pierwsze takie wydarzenie, któremu przyświeca przesłanie encykliki papieskiej „Laudato si”, miało miejsce we wrześniu ubiegłego roku w Parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Żołędowie.

W tym roku główne obchody Niedzieli Św. Franciszka w Diecezji Bydgoskiej odbywać się będą w Parafii pw. Matki Boskiej Zwycięskiej, przy ul. B. Głowackiego 20 w Bydgoszczy i rozpoczną się uroczystą Mszą Świętą o godz. 12.

Tradycją tych Niedziel są motywy przewodnie, które stanowią o charakterze działań towarzyszących temu wydarzeniu.

Motywem przewodnim tegorocznej Niedzieli Św. Franciszka jest tzw. „Podzielnik”, będący formą dzielenia się dobrem (w różnym zakresie i postaciach) z innymi. Serdecznie zapraszamy do włączenia się do tej ogólnopolskiej formy działania. Zachęcamy aby okazać wsparcie osobom wykluczonym i bezdomnym poprzez zbiórki odzieży (odpowiedniej do sytuacji życiowej potrzebujących oraz do warunków pogodowych), nowej bielizny, środków higienicznych i pielęgnacyjnych.

Inną formą dzielenia się może być także odpowiedzialne przekazywanie żywności (tj.: przetworów, zapraw domowych, ciast  i innych samodzielnie przygotowanych potraw), która następnie rozdysponowana zostanie do jadłodajni prowadzonych przez organizacji kościelnych lub indywidualnych osób, borykających się z ubóstwem naszych podopiecznych.

Zebrane w ramach „Podzielnika” dary można dostarczyć w trakcie obchodów Niedzieli Św. Franciszka do Parafii pw. Matki Boskiej Zwycięskiej, do wszystkich innych parafii lub do Caritas Diecezji Bydgoskiej, ul. Grodzka 22, we wszystkie dni robocze w godz. od 8 do 16.