„Chciałbym, aby Światowy Dzień Ubogich, który celebrujemy już po raz piąty, mógł zakorzenić się jeszcze bardziej w naszych Kościołach lokalnych i otworzyć się na ruch ewangelizacyjny, który spotkałby w pierwszym rzędzie ubogich tam, gdzie oni się znajdują. Nie możemy czekać, aż zapukają do naszych drzwi. Pilnie potrzeba, abyśmy dotarli do nich w ich własnych domach, w szpitalach i w domach opieki, na ulicach i w ciemnych zaułkach, gdzie czasem się chowają, w schroniskach i w centrach przyjęć” – napisał Ojciec Święty w orędziu na obchodzony w tym roku 14 listopada Światowy Dzień Ubogich.

Tekst Orędzia Ojca Świętego Franciszka

Odpowiadając na apel Ojca Świętego Franciszka wolontariusze Kół Caritas Diecezji Bydgoskiej upiekli ponad 120 bochenków chleba dla bezdomnych. Zostały one podarowane Centrum Pomocy Betlejem oraz Centrum Pomocy św. Brata Alberta w Bydgoszczy. Chleb ten jest symbolem solidarności z bezdomnymi i ubogimi.

W wypiek zaangażowali się członkowie szkolnych kół z SP nr 19 w Bydgoszczy i Przyłękach i klerycy bydgoskiego seminarium z Akademickiego Koła Caritas.

W środę 10 listopada została odprawiona uroczysta msza św. dla bezdomnych w Centrum Pomocy Betlejem podczas, której wypieczony chleb był niesiony w darach ofiarnych. Po zakończeniu Eucharystii bezdomni podzielili się symbolicznym bochenkiem chleba, a następnie miała miejsce kolacja, na którą dostarczony był chleb upieczony przez wolontariuszy.

14 listopada Ks. Wojciech Przybyła , Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej odprawiał Mszę święta w intencji potrzebujących i bezdomnych, w której wzięli udział wolontariusze Caritas oraz osoby bezdomne.

Wolontariusze podzielili się również symbolicznym bochenkiem chleba z Ks. Biskupem Krzysztofem Włodarczykiem

s. Aleksandra Mikołajczak ISSM

Koordynator Wolontariatu Caritas w Caritas Diecezji Bydgoskiej