6 sierpnia br. ksiądz prałat Wojciech Przybyła, dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej wraz z Panem Ireneuszem Krause, sekretarzem Caritas Polska przekazali cztery przenośne respiratory od Caritas Polska – każdy o wartości ok. 40 tys. złotych. Sprzęt trafił do 10 Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką w Bydgoszczy w ramach projektu „Wdzięczni Medykom”. W imieniu personelu placówki dary odebrali Zastępca Komendanta Szpitala Klinicznego płk dr n. med. Robert Włodarski oraz Kierownik Wydziału Zaopatrzenia w Sprzęt Medyczny Pan Piotr Lesiński.

Projekt “Wdzięczni Medykom” jest odpowiedzią na potrzeby zgłaszane Caritas Polska przez szpitale i personel medyczny w związku z epidemią koronawirusa w Polsce. Zakłada on interwencyjną zbiórkę pieniędzy na niezbędne wyposażenie placówek medycznych zaangażowanych w walkę z pandemią, w tym  zakup m.in. respiratorów oraz środków ochrony osobistej dla medyków (m.in. maseczek, rękawic, fartuchów i przyłbic). Zbiórka skierowana jest zarówno do darczyńców indywidualnych, jak i podmiotów instytucjonalnych i biznesu.

Akcję można wesprzeć dokonując wpłat:

B ank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384