W ostatnią niedzielę, tj. 03.10.2021 obchodziliśmy święto św. Franciszka z Asyżu, patrona ekologii.

Tym razem Święto to obchodzone było w Parafii pw. Matki Boskiej Zwycięskiej w Bydgoszczy.

Całość rozpoczęła Msza Święta, której głównym celebrantem był Ordynariusz Diecezji Bydgoskiej Ks. Biskup Krzysztof Włodarczyk.

Wydarzeniu przyświecało przesłanie encykliki „Laudato si”: „Nasze panowanie nad przyrodą ma być zgodne z Bożym zamysłem – apelował Ks. Biskup, przestrzegając przed błędnie pojmowaną ekologią, która dla wielu organizacji staje się tylko źródłem zysku”.

Motywem przewodnim tegorocznej Niedzieli św. Franciszka był tzw. „Podzielnik”, będący formą dzielenia się dobrem (w różnym zakresie i postaciach) z innymi.

Oprócz tego było mnóstwo innych atrakcji, tak dla dzieci jak i dla dorosłych.

Można było samodzielnie ozdobić doniczkę oraz posadzić roślinkę, tak przygotowany „zestaw” można było zabrać do domu. Chętni mogli spróbować swoich sił w przejściu recyklingowego labiryntu. Odwiedzający mieli też okazję oglądnąć wystawę „Eko kanał”, pokazującą bogactwo flory i fauny bydgoskiego kanału oraz przekonać się, że z tego co często uważamy za śmieci i odpady można zrobić coś użytkowego albo ozdobnego.

Wszyscy mogli też spróbować lokalnych pyszności, m.in. warzywnych sajgonek, śliwkowych powideł czy mini kiwi.

Pogoda dopisała, frekwencja również i bardzo cieszymy się, że tak wielu ludzi miało okazję przekonać się jak można być bardziej ekologicznym w codziennym życiu.

Na koniec wielkie podziękowania i szczere Bóg zapłać dla firm i instytucji, darczyńców, którzy  wsparli nasze działania i pomogły w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia, a mianowicie:

• Przedsiębiorstwo Zieleń Miejska Sp. z o.o., Bydgoszcz
  • PLAST-MAR Marek Margielewski, Balczewo