W związku z zaangażowaniem się i podjęciem działań przez Konferencję Episkopatu Polski w ramach dorocznego święta “Czas dla Stworzenia”, czasu modlitwy i działania na rzecz naszego wspólnego domu, które w tym roku rozpoczęło się 1 września, w Światowy Dzień Modlitw o Ochronę Stworzenia, a zakończy się 4 października, w święto św. Franciszka – patrona ekologii, na prośbę zespołu „Laudato Si”, części Caritas Polska, przekazuję do wykorzystania w pracy z dziećmi i młodzieżą niżej załączone informacje i materiały.

Trwający obecnie „Czas dla Stworzenia” to doskonała okazja do tego, aby podjąć realne działania na rzecz przyrody i innych. Zespół „Laudato Si” przygotował wiele propozycji, aby włączenie się w wydarzenie było maksymalnie proste.

Do udziału w obchodach wspomnianego święta, oficjalnie zaprosił Papież Franciszek tak, abyśmy „pogłębili swoją wiarę w Boga Stwórcę i zjednoczyli się w sposób szczególny na modlitwie i w działaniach na rzecz ochrony wspólnego domu”.

Podejmowanie tematów związanych z ekologią, również tą w Kościele katolickim, jest niezwykle ważne, wartościowe i przede wszystkim potrzebne.

Krokiem milowym w kierunku naszego wspólnego domu, była wydana w 2015 roku przez Papież Franciszka Encyklika „Laudato si”, nazywana często „zieloną encykliką”. Ojciec Święty do tematu ekologii podchodzi holistycznie. Odpowiada na pytanie dlaczego z perspektywy chrześcijańskiej powinniśmy troszczyć się o nasz świat i co to konkretnie oznacza. Wzywana nas również do uważności i do życia, w którym nasze wybory i działania są przemyślane, i wynikają przede wszystkim z troski o drugiego człowieka.

Ważnym argumentem jest również rekomendacja wydana przez Ministerstwo Edukacji Narodowej dla nauczycieli i katechetów zawierająca w sobie punkt, mówiący o „wzmocnieniu edukacji ekologicznej w szkołach oraz rozwijaniu postawy odpowiedzialności za środowisko naturalne.”

Z okazji święta „Czas dla Stworzenia” przekazujemy 7 gotowych katechez edukacyjnych na temat ekologii. Każdą z nich można wykorzystać podczas zajęć lekcyjnych, warsztatów, rekolekcji lub we własnym domu.

Katechezy można również pobrać z naszej strony: https://laudatosi.caritas.pl/aktualnosci/katecheza-1-7/.

Dodatkowo załączamy dwie gry, które mogą być ciekawym urozmaiceniem każdego spotkania czy lekcji. Pierwsza z nich, to  gra na spostrzegawczość i refleks oraz umiejętność liczenia wskazanych przedmiotów. Doskonale sprawdzi się wśród młodszych dzieci. Druga to  planszówka „Leśny wyścig”. Planszę i pionki można wydrukować i włączyć dzieci w zabawę.

Uczniowie starszych klas mogą zainteresować się naszymi quizami, dostępnymi na stronie Caritas „Laudato si”, pod tym linkiem: https://laudatosi.caritas.pl/?s=quiz.

Katechezy i gry do pobrania poprzez We Transfer https://caritaspolska.wetransfer.com/downloads/31cd916415616ee3c223065419c2354320210916140559/61d6bed6e5f81c7e582a65ecf49f27d320210916140559/540761