PODPROGRAM 2021- plakat.jpg

Podprogram 2021

Caritas Diecezji Bydgoskiej w  grudniu 2021r  rozpoczęła realizację Podprogramu 2021 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, a zakończy w październiku 2022r

Pomoc żywnościową otrzymać mogą osoby oraz rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 707,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i  1 320,00 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymają artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe , mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze między innymi:

1. groszek z marchewką (  8 szt/os)
  2. koncentrat pomidorowy ( 7 szt/os)
  3. powidła śliwkowe (5 szt/os)
  4. makaron jajeczny świderki ( 9 szt/os)
  5. kasza jęczmienną ( 2 szt/os)
  6. mleko UHT ( 5 szt/os)
  7. szynka drobiowa ( 6 szt/os)
  8. szynka wieprzową mieloną ( 4 szt/os)
  9. filet z makreli w oleju ( 5 szt/os)
  10. cukier biały ( 4 szt/os)
  11. olej rzepakowy ( 4 szt/os)

Zestaw produktów w Podprogramie 2021 obejmuje artykuły w ilości ok. 28,17 kg.

W przypadku, gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej przekracza limit wynikający z podziału alokacji określonych w wytycznych, wówczas dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby nie więcej niż do 80 % jego całkowitej ilości ( t.j. do ok. 22,50 kg).

W ramach realizacji Podprogramu 2021:

• zaangażowanych jest 23 Organizacje Partnerskie Lokalne
  • żywność odbierze 10 000 osób potrzebujących
  • przeprowadzone zostaną  w ramach działań ze środków towarzyszących  warsztaty dla uczestników podprogramu.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadzą do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego, zdrowego żywienia, sposobu niemarnowania żywności lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.

Realizowane są  w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych lub zdalnych  przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki, edukacji oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym a także  zapobieganiem marnowaniu żywności. W związku z epidemią COVID-19 prowadzone są  warsztaty o tematyce : Jak przeciwdziałać COVID-19.

W związku z wejściem  w życie ustawy z 12 marca 2022r o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa (Dz.U. Z 2022r., poz.583) mogą być oni  kwalifikowani do pomocy żywnościowej w ramach PO PŻ na zasadach przewidzianych dla odbiorców końcowych PO PŻ zgodnie z treścią Wytycznych Instytucji Zarządzającej dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczących działań  realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2021, t.j.

- przez właściwy miejscowo ośrodek pomocy społecznej

- bezpośrednio przez organizację  partnerską.