Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do nich w Twojej przeglądarce. Dowiedz się więcej.
Autor: Caritas

 

                           Caritas Diecezji Bydgoskiej realizuje ‘’PODPROGRAM 2020’’ w ramach

                                  Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020.

 

Jest on realizowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Pomoc żywnościową otrzymać mogą osoby/rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji oraz posiadające niskie dochody np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą.

Ubiegać się o nią można w takich instytucjach jak:

  • Organizacje Pożytku Publicznego np. Instytucje kościelne
  • Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej

Kryterium dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy społecznej nie może przekroczyć 220% odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w art.7 ustawy o pomocy społecznej t.j.

  • 1 542,20 zł        dla osoby samotnie gospodarującej
  • 1 161,60 zł        dla osoby w rodzinie

Skierowanie dla osoby najbardziej potrzebującej wydaje się na cały okres trwania danego Podprogramu.

Przy ustalaniu uprawnień do POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ w ramach PO PŻ dodatek wyrównawczy dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji należy uwzględnić w dochodzie osób kierowanych do udziału w Programie.

 

Osoby kwalifikujące się do Programu 2020r będą otrzymywały roczny zestaw najbardziej potrzebujących artykułów w postaci artykułów warzywnych i owoców, artykułów skrobiowych, mlecznych, mięsnych, cukru i tłuszczy t.j:

 1)  miód nektarowy wielokwiatowy ( po 2 szt/os)

2)  fasolka po bretońsku ( po 3 szt/os)

3)  szynka wieprzowa mielona ( po 4 szt/os)

4)  olej rzepakowy ( po 4 szt/os)

5)  cukier biały ( po 4 szt/os)

6)  filet z makreli w oleju ( po 7 szt/os)

7)  pasztet drobiowy ( po 2 szt/os)

8)  szynka drobiowa ( po 8 szt/os)

9)  ser podpuszczkowy dojrzewający ( po 4 szt/os)

10)  mleko UHT ( po 7 szt/os)

11)  herbatniki maślane ( po 2 szt/os)

12)  kasza jęczmienna ( po 3 szt/os)

13)  ryż biały ( po 2 szt/os)

14)  makaron jajeczny świderki ( po 10 szt/os)

15)  płatki owsiane ( po 2 szt/os)

16)  powidła śliwkowe ( po 5 szt/os)

17)  buraczki wiórki ( po 4 szt/os)

18)  koncentrat pomidorowy ( po 7 szt/os)

19)  mus jabłkowy ( po 2 szt/os)

20)  groszek z marchewką ( po 8 szt/os)

Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2020 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości

ok. 42,27 kg.

 

W ramach realizacji Podprogramu 2020:

  • zaangażowane są 22 Organizacje  Partnerskie  Lokalne
  • żywność odbiera około 9000 osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do Programu 2020
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących warsztaty dla  uczestników Programu 2020
Galeria zdjęć
Komentarze
Dodaj komentarz
powrót