30 czerwca 2017r wolontariusze i pracownicy Caritas Diecezji Bydgoskiej wydali potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 357.611,92 kg o wartości 1.660.342,43 trafiło do 8459 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Pomoc można było uzyskać w punktach wydawania żywności. Głównie były to Parafie—16,  Ośrodki Pomocy Społecznej – 3, oraz inne współpracujące organizacje -2. Organizacje partnerskie lokalne Caritas wydały 55.043 paczki żywnościowe. W ramach działań ze środków towarzyszących Caritas Diecezji Bydgoskiej przeprowadził 29 warsztatów dla 727 uczestników. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobieganiu marnowaniu żywności. Program warsztatów był dostosowany do grupy odbiorców, którzy mieli możliwość uczestniczenia w działach towarzyszących.