Caritas niesie nieustannie pomoc ofiarom Wichury z sierpnia 2017 roku

Caritas Polska za pośrednictwem Caritas Diecezji Bydgoskiej niesie radość dzieciom, które przeżyły traumę kataklizmu jaki nawiedził tereny województwa kujawsko-pomorskiego w sierpniu ubiegłego roku.

Już w tą niedzielę, czyli 6 maja przybyło 50-cioro dzieci wraz z opiekunami  ze szkół w Sipiorach i Królikowie. Dwa dni pobytu w Warszawie ma przynieść wielką radość i pozwolić w jakimś stopniu zapomnieć o tragedii, która nawiedziła domy tych dzieci. Program zaproponowany przez Caritas Polska jest bardzo bogaty: zwiedzanie najważniejszych miejsc Warszawy, kino, pyszne jedzenie i nocleg w pięknym miejscu prowadzonym przez Caritas.

Caritas będzie podejmować dzieci z naszej Diecezji jeszcze trzykrotnie, a będą to szkoły z Wąwelna, Wierzchucina Królewskiego i Sitowca.

Niech ta wspaniała inicjatywa Caritas da poczucie wspólnoty, która okazała pomoc nie tylko w momencie tragedii, ale również po tych przeżyciach, które szczególnie u najmłodszych wywołały głęboką traumę.