21 grudnia na Starym Rynku w Bydgoszczy odbyła się Miejska Wigilia. Na przybyłych czekały m.in. pierogi z grzybami i kapustą, ryba, żurek i kapusta z grzybami, słodkie ptysie oraz jabłka. Na rozpoczęcie bydgoszczanie wysłuchali fragmentu Ewangelii według św. Łukasza, odczytanej przez ks. Marka Deca zastępcę dyrektora Caritas Polska oraz życzeń biskupa Jana Tyrawy. - Narodzenie Jezusa Chrystusa, które odbyło się w Betlejem w stajni nie było przypadkowe. Bowiem w ten sposób narodzony chciał nam powiedzieć, że przychodzi do każdego człowieka i chcę się z nim zjednoczyć oraz mu pomóc. Nie tylko temu, którym mieszka w pałacu, nie wie co zrobić z pieniędzmi, ale także temu, który tych pieniędzy nie ma, przeżywa głód, zimno oraz osamotnienie - tłumaczył biskup Jan. - Nie zapominajmy o tym, że jest ktoś, kto o nas pamięta. Kto mówi nam: 'Nie jesteś sam' - dodał. Po oficjalnych uroczystościach był czas na dzielenie się opłatkiem i życzenia. Wystąpił też zespół z VI LO pod kierownictwem Agnieszki Więckiewicz.

Caritas Diecezji Bydgoskiej dziękuje za zaangażowanie w przygotowanie i wydawanie potraw wigilijnych I Brygadzie Logistycznej, restauracjom mieszczącym się na Starym Rynku, firmie Gran Kujawa oraz wolontariuszom m.in. z Koła Kulinarnego przy ZSG w Bydgoszczy oraz Wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób wsparli to wydarzenie.