Caritas Polska we współpracy z Caritas Diecezji Bydgoskiej nie ustaje w niesieniu pomocy mieszkańcom terenów naszej diecezji, dotkniętych klęską nawałnicy w 2017 r. Tym razem wsparciem objęto najmłodszych mieszkańców, organizując wspaniały wypoczynek dla ponad 150 dzieci ze szkół z Nakła nad Notecią, Trzeciewnicy, Olszewki oraz Palmierowa.

W minione wakacje w Warszawie odbyły się 3 turnusy wypoczynkowe, z których każdy wypełniony był licznymi atrakcjami. W trakcie tygodniowego pobytu w stolicy Polski dzieci zwiedziły m.in.: Stare Powązki, Powązki Wojskowe, Stare Miasto, Trakt Królewski, Łazienki Królewskie, Pałac i Ogrody w Wilanowie, Ogrody Uniwersytetu Warszawskiego, Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum Narodowe, Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Fryderyka Chopina. Uczestnicy wyjazdu, oprócz poznawania najpiękniejszych miejsc Warszawy, mogli zrelaksować się na seansie w kinie oraz kąpielą w Aquaparku.

Dzieci uczestniczące w wyjeździe, na czas pobytu zostały zakwaterowane w trzygwiazdkowym Centrum Charytatywno-Edukacyjnym Caritas Polska – „Centrum Okopowa” przy ulicy Okopowej 55, gdzie miały zapewnione całodzienne wyżywienie, a także wodę i słodkości na czas zwiedzania. Każdy dzień tych tygodniowych wakacji rozpoczynał się Mszą świętą. Choć plan dnia był dość napięty - zaraz po śniadaniu wycieczkowicze wyruszali na zwiedzanie Warszawy, by około godziny 15.00 powrócić na obiad, a następnie po krótkim odpoczynku ruszać dalej poznawać atrakcje stolicy - nikt nie narzekał na to, że jest zmęczony. Po całym dniu wrażeń na dzieci czekała przepyszna kolacja.

Podczas pobytu opiekę nad dziećmi, oprócz znanych im nauczycielek, sprawowali również: zastępca dyrektora Caritas Polska ks. Marek Dec, przewodniczka po Warszawie p. Małgorzata Kucharska oraz ks. Maciej Kulczyński - zastępca dyrektora Caritas Diecezji Bydgoskiej, który odwiedził uczniów przebywających we Warszawie.

Zarówno dzieci, jak i ich opiekunowie podkreślają, iż był to wspaniały czas odpoczynku, ale także edukacji w zakresie poznawania historii Stolicy oraz naszej Ojczyzny. O tym, jak wiele dobra i radości doświadczyli uczestnicy tych wakacyjnych wyjazdów świadczą słowa samych dzieci:

"Mieliśmy wspaniałą obsługę w hotelu, niezwykłego księdza, niesamowitą panią przewodnik, która przekazała nam wiele fascynujących informacji o Warszawie." - Paweł z kl. VII

"Spotkaliśmy wiele niezwykłych osób." - Dominika z kl. V

"To była najfajniejsza wycieczka, na jakiej byliśmy!" - Nadia z kl. IV

"Spaliśmy we wspaniałym hotelu z przepysznym jedzeniem." - Nadia z kl. IV

"Było mi miło spędzać czas we wspaniałym miejscu, z moimi nauczycielkami, koleżankami i kolegami! - Agata z kl. IV

"Nigdy wcześniej nie byłem we Warszawie. Dzięki tej wycieczce zwiedziłem wiele ciekawych miejsc, zobaczyłem niezwykłe zabytki." Oliwier z kl. IV

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację wakacji w Warszawie!!