„Na zakończenie Jubileuszu Miłosierdzia chciałem ofiarować Kościołowi Światowy Dzień Ubogich, aby wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do tych ostatnich i najbardziej potrzebujących.” ORĘDZIE OJCA ŚWIĘTEGO I Światowy Dzień Ubogich.

W odpowiedzi na wezwanie Franciszka do braterstwa i solidarności na wzór pierwszej wspólnoty chrześcijańskiej Caritas Diecezji Bydgoskiej zaplanowała i włącza się w szereg działań związanych z pomocą najbardziej potrzebującym.

Papież w swoim Orędziu napisał: „U podstaw wielu konkretnych inicjatyw, które będą realizowane w tymże Dniu, niech będzie zawsze modlitwa.” 19 listopada odbędzie się Eucharystia w intencji ubogich – zawierzenie dzieł pomocy, a także osób wykluczonych społecznie Matce Bożej Fatimskiej.

W dniach 20 – 22 listopada w Diecezjalnym Domu Rekolekcyjnym odbędą się rekolekcje dla osób chorych i niepełnosprawnych.

W środę 22 listopada w kościele p.w. św. Józefa na Eucharystii o godz. 19:30 spotkają się osoby bezdomne i ubogie – po Mszy św. gorący poczęstunek w siedzibie Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Przygotowując się do sezonu zimowego, wydajemy ciepłą odzież i obuwie w Centrum Pomocy „Betlejem” przy ul. Drukarskiej. Tam też 3 razy w tygodniu (poniedziałki, środy i piątki) działa łaźnia dla osób bezdomnych i dyżuruje pielęgniarka, która udziela pomocy. Od poniedziałku do piątku osoby te mogą tam skorzystać z gorącego posiłku.