11 lutego 2017 ROKU – DZIEŃ OTWARTY W K-P OW NFZ

„NFZ bliżej pacjenta” – pod takim hasłem Kujawsko-Pomorski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia wspólnie z partnerami medycznymi zaprasza z okazji Światowego Dnia Chorego na Dzień Otwarty.

11 lutego br. po raz kolejny obchodzony będzie Światowy Dzień Chorego. Ustanowił go Jan Paweł II dnia 13 maja 1992 r. w liście do ówczesnego przewodniczącego Papieskiej Rady Duszpasterstwa Pracowników Służby Zdrowia - kard. Fiorenzo Angeliniego. Wyznaczył wówczas jego datę na 11 lutego - wspomnienie Matki Bożej z Lourdes. Pierwszy taki dzień obchodzono właśnie w tym francuskim sanktuarium maryjnym.

Już w najbliższą sobotę 11 lutego 2017 roku z okazji Światowego Dnia Chorego w siedzibie NFZ w Bydgoszczy, przy ul. Słowackiego 3, w godzinach od 9-ej do 14-ej odbędzie się tzw. Biała sobota.

Uwaga! Wszyscy, którzy tego dnia przyjdą do Funduszu będą mogli bezpłatnie i bez skierowania wykonać następujące badania:

mammografię (dla pań, które spełniają warunki programu profilaktyki raka piersi , tj. w przedziale wiekowym 50-69 lat, które w ostatnich 24 miesiącach nie wykonywały profilaktycznych badań mammograficznych),

ciśnienia tętniczego krwi,

poziomu cukru,

fizjoterapeuty: dzieci w kierunku oceny wad postawy (np. skrzywienia kręgosłupa, ocena stawów kolanowych, stóp..etc), dorośli: ocena schorzeń narządu ruchu.

Pracownicy Centrum Onkologii w Bydgoszczy zapraszają do swojego stoiska informacyjno-edukacyjnego, przy którym m.in. nauczą panie samobadania piersi na fantomach.

Poza tym: będzie można wyrobić kartę EKUZ, uzyskać dostęp do Zintegrowanego Informatora Pacjenta, potwierdzić zlecenie na wyroby medyczne. Pracownicy NFZ odpowiedzą także na pytania dotyczące tzw. abolicji.

NFZ bliżej pacjenta - Bydgoszcz, 11 lutego , od 9.00 do 14.00 ZAPRASZAMY