Caritas Diecezji Bydgoskiej realizuje projekt ,,Hospicjum Olszewka”. Pod powyższą nazwą kryje się ogromne dzieło miłosierdzia, które jest skierowane do osób dotkniętych chorobami nowotworowymi, jak i pacjentów przewlekle chorych. Pragniemy przygotować specjalny kompleks opiekuńczo – medyczny w Olszewce koło Nakła nad Notecią. Zrobiliśmy już pierwsze kroki i uruchomiliśmy staraniem wielu osób pierwsze zbiórki pieniężne na ten cel.

Zaangażowane w akcję jest Starostwo Powiatowe, a także wszystkie Gminy, które wchodzą w jego skład oraz Stowarzyszenia, Organizacje Pomocowe, Firmy a także osoby indywidualne. Przedsięwzięcie jest bardzo poważne oraz kosztowne. Dlatego też do grona tych wszystkich, którzy już angażują się w to dzieło pragniemy zaprosić tych, którym na sercu leży dobro drugiego człowieka. Wszelkie próby pomocy, tak wsparcia jak i rozpropagowanie naszego dzieła są mile widziane.
Dziękując za zainteresowanie zapraszamy do naszego projektu licząc, iż to dzieło z przestrzeni planów i marzeń stanie się realną pomocą drugiemu człowiekowi.

Fundusze na projekt „Hospicjum Olszewka” zbieraliśmy w kampanii KILOMETRY CARITAS. http://www.bydgoszcz.caritas.pl/pl/akcje-i-programy/aktualnosci/podsumowanie-kilomatr-w-caritas/

22.09.2017 r. z inicjatywy grupy Charytatywni Nakło odbył się koncert charytatywny na rzecz Hospicjum Olszewka w amfiteatrze w Nakle. Wystąpił zespół LOKA.

11.12.2017 r. w Bydgoszczy odbył się kolejny z cyklu charytatywnych koncertów - „Energia Serc”, których pomysłodawcą i producentem jest poznański oddział Telewizji Polskiej. Po Szczecinie i Gorzowie Wielkopolskim, przyszedł czas Katedrę św. Marcina i św. Mikołaja. Kolejny koncert odbędzie się 14 grudnia w Lesznie.

Tym razem w bydgoskiej katedrze zabrzmiały najpiękniejsze kolędy i pastorałki w wykonaniu m.in.: Alicji Majewskiej, Olgi Szomańskiej, Marka Piekarczyka czy zespołu Arka Noego.

Pierwszą część koncertu będzie można zobaczyć na antenie TVP3 Bydgoszcz w sobotę 16 grudnia o godz.20:00, drugą - tydzień później o tej samej porze.

Współorganizatorami koncertów są Caritas, Enea oraz oddziały regionalne TVP.

Koncerty są częścią ogólnopolskiej akcji „Tytka charytatywna”, organizowanej przez Caritas Polska.

Uczestnicy i widzowie koncertu, który miał miejsce w Bydgoszczy, zostali zachęceni do wsparcia projektu „HOSPICJUM OLSZEWKA”.

Wpłat można dokonywać na specjalne konto Caritas Diecezji Bydgoskiej: BGŻ BNP PARIBAS S.A.

45 1600 1185 0004 0807 2566 7160