26 Września Caritas Diecezji Toruńskiej przekazał naszej Caritas 140 000 zł na pomoc ofiarom sierpniowych burz i nawałnic. Pieniądze trafią do poszkodowanych na terenie Diecezji Bydgoskiej. Chcielibyśmy serdecznie Podziękować za udzielone wsparcie.

Biskup toruński zaprosił wiernych do tego, żeby złożyli swój dar serca. Zebrano środki w kwocie ponad 308 tys. zł. Po 140 tys. zł trafi do diecezji bydgoskiej i pelplińskiej, bowiem tam straty są największe, a mniejsza kwota do toruńskiej, w której również są osoby poszkodowane – powiedział podczas uroczystego przekazania środków dyrektor Caritas Diecezji Toruńskiej ks. Daniel Adamowicz.

W pierwszych dniach po nawałnicy pojawili się u nas wolontariusze z okolic Warszawy, z Otwocka, którzy pomagali w sprzątaniu. Dziś prowadzimy pracę w zakresie odbudowy - pokryć dachowych i części domostw. Ekipy stworzone przez Caritas Diecezji Bydgoskiej przyjęły zaproszenie do tego działania i obecnie wykonują prace na czterech domach. Będziemy działali dalej, do kiedy tylko pozwoli nam pogoda – podkreślił dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej ks. Wojciech Przybyła

Jesteśmy w kontakcie z firmami, które w promocyjnych cenach bądź w postaci darowizny przekażą podłogi i panele ścienne. Środki, które są nam ofiarowane, w pierwszej kolejności pójdą na materiały pokryciowe: blachodachówki, więźby dachowe i wszystkie inne materiały pozwalające kompleksowo zamknąć domy – powiedział ks. Przybyła.

Solidarność jest wielkim dziełem. Jesteśmy na miejscu z tymi ludźmi i słyszymy, jak martwią się, co z nimi będzie. Dla tych, którym nie jesteśmy w stanie pomóc w odbudowie domów do zimy, przy współpracy z Caritas Polska i ze środków Caritas Diecezji Bydgoskiej zakupiliśmy domki holenderskie, które są już stawiane. Pierwsze rodziny będą mogły w nich spokojnie bytować, bo żyć to za duże słowo – relacjonował dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Serdeczne Bóg Zapłać !