„Biedak zawołał, a Pan go usłyszał” – pod takim hasłem w minioną sobotę, 10 listopada, odbyła się XIII Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę. Słowa te zaczerpnięte z listu papieża Franciszka na Światowy Dzień Ubogich towarzyszyły zgromadzonym tego dnia w Jasnogórskim Sanktuarium. Do Częstochowy, oprócz bezdomnych, przybyli także księża dyrektorzy, kapłani, pracownicy Caritas Polska oraz innych organizacji pozarządowych pomagających osobom bezdomnym, łącznie ok. 700 osób z 17 diecezji, w tym blisko 50 bezdomnych, podopiecznych Centrum Pomocy „Betlejem” prowadzonego przez Caritas Diecezji Bydgoskiej wraz z ks. Maciejem Kulczyńskim, wicedyrektorem Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Pielgrzymka rozpoczęła się w Kaplicy św. Józefa odśpiewaniem Mazurka Dąbrowskiego - hymnu państwowego na 100-lecie odzyskania niepodległości. Po oficjalnym powitaniu, pielgrzymi wysłuchali konferencji ks. Mateusza Czubaka – kapelana Zakładu Karnego w Siedlcach „ Pamiętajcie również o więźniach, jakbyście współwięźniami byli (Hbr 13,3)” oraz świadectwa Łukasza, byłego więźnia, obecnie zatrudnionego w Caritas Polska i uczestnika programu wychodzenia z bezdomności i uzależnień „Damy radę!” Następnie swoje świadectwo wygłosił Maro En – raper z Krakowa, które zakończył krótkim występem. Punktem centralnym pielgrzymki była Msza św. o godz. 12.00 w Kaplicy Matki Bożej celebrowana przez bpa Andrzeja Przybylskiego, biskupa pomocniczego Archidiecezji Częstochowskiej. Po Mszy św. uczestnicy pielgrzymki tradycyjnie otrzymali ciepły posiłek oraz prowiant na drogę.

Ostatnim punktem przed wyruszeniem w drogę powrotną do Bydgoszczy było zwiedzanie Jasnej Góry. Bezdomni zwiedzili m.in. Arsenał, Muzeum 600-lecia oraz Skarbiec.