W sobotę, 11 listopada, miała miejsce doroczna ogólnopolska pielgrzymka Osób Bezdomnych, organizowana przez Caritas. Już po raz dwunasty Sanktuarium Królowej Polski stało się miejscem spotkania z Matką szczególnych Pątników. Hasło tegorocznej pielgrzymki pochodzi z pism autorstwa Alessandro Pronzato:

„Do Boga przychodzi się jedynie taką drogą, która zbacza w kierunku bliźniego".

Caritas naszej Diecezji był reprezentowany przez grupę 45ciu osób, która zanosiła przed Tron Jasnogórskiej Pani intencje swoje, jak i całej grupy osób będących wykluczonymi społecznie, a którzy nie mogli przybyć.

Tradycyjnie ruszyliśmy w nocy, aby jak najwcześniej zawitać w kaplicy cudownego  Obrazu. Po drodze był czas na modlitwę, rachunek sumienia, śpiew, oraz śniadanie, które mogliśmy w ciepłym miejscu z ciepłą herbatą spożyć.

Na miejscu przeżyć było wiele, niektórzy po raz pierwszy byli w tym historycznym miejscu. Po rejestracji grup (w sumie ok 1000 osób z całej Polski), czas na zawiązanie wspólnoty przez śpiew, modlitwę po której nastąpiła nauka O. Marcina, przeżyliśmy wspaniałą Drogę Krzyżową, z aktywnym uczestnictwem dwójki naszych pątników. Ważnym elementem tej Drogi jest bezdomny krzyż, który niesiony przez Osoby bezdomne, staje się wszystkim szczególnie bliski. Następnie udaliśmy się procesyjnie za Krzyżem do kaplicy cudownego Obrazu na Eucharystię, której przewodniczył bp Andrzej Przybylski.

Po ciepłym obiedzie, krótkim zwiedzeniu Jasnogórskich skarbców, pełni duchowych przeżyć i postanowień, wróciliśmy do Bydgoszczy.