W minioną środę, 27 listopada przedstawiciele Wydziału Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy, Fundacji Wielka Rodzina oraz grupy „Sławek & Przyjaciele” spotkali się w Centrum Pomocy "Betlejem" Caritas Diecezji Bydgoskiej z osobami bezdomnymi i ubogimi, aby ostrzec ich przed zagrożeniami, jakie niesie okres zimowy.

Osoby bezdomne i samotne uzyskały m.in. informacje o zagrożeniach wynikających ze spadku temperatur w czasie zimy i zaletach posiadania przy sobie wypełnionej tzw. „Koperty życia”. Ponadto omówiono, jak ważne jest noszenie odblasków, w szczególności to, jak wpływają one na bezpieczeństwo podczas przemieszczania się w warunkach słabej widoczności.

Uczestnicy spotkania otrzymali również informatory z miejscami, gdzie można przenocować oraz zjeść ciepły posiłek. Obecne na spotkaniu dzieci, mali wolontariusze rozdali wszystkim obecnym „Koperty życia” oraz odblaski.

Podczas spotkania zaprezentowano także kurtko-śpiwory od firmy Volcano z Osielska, które wraz kocami zebranymi podczas akcji "Ciepły koc - ratuje życie” zorganizowanej przez Fundację Wielka Rodzina przekazano dla podopiecznych Centrum Pomocy "Betlejem".

Zdjęcia dzięki uprzejmości KWP w Bydgoszczy