W niedzielę 03.09.2017 r. w katedrze bydgoskiej na Eucharystii o 12:30 zgromadzili się pracownicy, wolontariusze oraz podopieczni Caritas Diecezji Bydgoskiej. Poświęcone zostały i rozdane wyprawki szkolne dla dzieci - łącznie Caritas w Diecezji na początku tego roku szkolnego rozdała ponad 3500 wyprawek szkolnych.
Eucharystii przewodniczył Ks. Prałat Wojciech Przybyła - Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej.  W skierowanym do zebranych słowie mówił o tym, że w naszych relacjach do Boga i innych ludzi powinniśmy być jak dzieci: szczerzy, ufni, bezwarunkowi. To co jest najpiękniejsze na tym świecie - "to oczy dziecka, które spotkało Boga", najsilniejsze zaś, jest "serce dziecka, które żyje wiarą". Jak mówił celebrans - to jest teraz naszym zadaniem: mieć oczy dziecka - jasne w spotkaniu z Bogiem i być silni naszą wiarą. Przytoczył też wiersz Ks. Jana Twardowskiego: "Nie płacz w liście
nie pisz, że los Ciebie kopnął
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia
Kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno
Odetchnij, popatrz
Spadają z obłoków
małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia
a od zwykłych rzeczy naucz się spokoju
i zapomnij, że jesteś, kiedy mówisz, że kochasz"
Nawiązując do tego, mówił o tym, iż współczesny człowiek uwielbia, żeby nic się nie działo - chce być zdrowy, bogaty i sławny. Musimy ciągle być przy Chrystusie - Jego stole, by umieć żyć, by wziąć krzyż. "Bez Bożego wsparcia jesteśmy kruchą rośliną. (...) Prośmy Boga i przez wstawiennictwo Matki Pięknej Miłości, byśmy byli jak dzieci: ufni, piękni, kochający i służebni."