Caritas Diecezji Bydgoskiej serdecznie zaprasza do włączenia się w akcję „Kromka chleba dla sąsiada”. Już w najbliższy piątek i sobotę, 21-22 września br., odbędzie się zbiórka żywności w wybranych sklepach sieci „Biedronka”. Zebrane produkty zostaną przekazane w postaci paczek osobom najbardziej potrzebującym. Akcję można również wspomóc wysyłając sms o treści KROMKA na numer 72052 bądź dokonując darowizny na konto. Szczegóły na plakacie.

W ramach akcji zaplanowano następujące działania:

• 21.09 – rozdawanie na Starym Rynku w Bydgoszczy przygotowanego zakwasu wraz z przepisem na chleb umieszczonym na ulotce "Kromka chleba dla sąsiada";
  • 22.09 – rozdawanie chleba mieszkańcom Mierucina, dotkniętej rok temu nawałnicami miejscowość do której jedziemy w ramach projektu „Wolontariat na dwóch Kółkach” w programie „100 projektów na 100-lecie Odzyskania Niepodległości Polski”;
  • 23.09 – dzielenie się chlebem z mieszkańcami Wąwelna, Jastrzębia oraz Karolewa;
  • 21-22.09 – udział Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas w ogólnopolskiej zbiórce żywności w sklepach sieci „Biedronka”.