2 grudnia w Caritas Diecezji Bydgoskiej odbył się dzień skupienia dla wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas, w którym wzięło udział ponad 80 osób z całej diecezji. Spotkanie rozpoczęło się Mszą św. o godz. 10.00 w kościele parafialnym św. Józefa, której przewodniczył ks. Maciej Kulczyński z-ca dyr. Caritas, koncelebrował i wygłosił homilię ks. Jarosław Dąbrowski SAC, proboszcz parafii w Samsiecznie.

Po Eucharystii sprawowanej w intencji wszystkich wolontariuszy z PZC oraz dzieł które prowadzą, spotkanie przeniosło się do Centrum Caritas. Krótka kawa, a następnie uczestnicy wysłuchali nauki ascetycznej dotyczącej Bożego Miłosierdzia wygłoszonej przez naszego zaproszonego gościa ks. Jarosława Dąbrowskiego SAC.

Ostatnim punktem spotkania były sprawy bieżące, które dotyczyły zbiórki żywności, programu FEAD. Pochylaliśmy się wspólnie nad różnymi radościami, jak i trudnościami działalności. Dyskusje poszerzały naszą wspólną wizję współdziałania na rzecz potrzebujących. Miało miejsce również podsumowanie dotychczasowej pomocy jaką Caritas niesie wszystkim ofiarom sierpniowych nawałnic.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom tego dnia i mamy nadzieję na równie owocne spotkanie w czasie Wielkiego Postu! Dokładną datę tego spotkania podamy w późniejszym terminie.