W dniach 10 i 11 września Caritas Diecezji Bydgoskiej gości Dyrektorów Diecezjalnych Caritas z całej Polski na VII Zgromadzeniu Dyrektorów Caritas. Wśród gości, którzy przybyli do Bydgoszczy są: Ks. bp Wiesław Szlachetka Przewodniczący Komisji Charytatywnej KEP, Dyrektor Caritas Polska ks. Marcin Iżycki oraz księża dyrektorzy i wicedyrektorzy Caritas Diecezjalnych.

Obrady Zgromadzenia Dyrektorów rozpoczęły się punktualnie o g. 9.00 wspólną Jutrznią. Następnie w jednej z sal konferencyjnych znajdujących się na terenie Bydgoszczy księża dyrektorzy usiedli do omawiania najważniejszych spraw zarówno dla Caritas Polska, jak i dla poszczególnych Caritas Diecezjalnych.

Centralnym punktem tego dnia była wspólna Eucharystia, która sprawowana była w bydgoskiej katedrze pod przewodnictwem Ordynariusza Diecezji Bydgoskiej ks. bpa Jana Tyrawy. Księża dyrektorzy podczas pobytu w Bydgoszczy mają okazję zapoznać się także z dziełami miłosierdzia prowadzonymi przez Caritas Diecezji Bydgoskiej, m.in. odwiedzili Pierogarnię "Pod Aniołami" oraz Ośrodek Rekreacji Konnej.