APEL KSIĘDZA BISKUPA JANA TYRAWY, ORDYNARIUSZA DIECEZJI BYDGOSKIEJ, W ZWIĄZKU Z NAWAŁNICAMI, JAKIE NAWIEDZIŁY DIECEZJĘ

W nawiązaniu do wiadomości jakie napływają z miejscowości zniszczonych przez nawałnice dnia 11 sierpnia br., znajdujących się na terenie naszej Diecezji, pragnę przesłać słowa mojej solidarności i zapewnienia o modlitwie wszystkim poszkodowanym, którzy ucierpieli i ponieśli dotkliwe szkody materialne.

Podczas nawałnic ucierpiały szczególnie miejscowości z terenu Dekanatu Szubińskiego, Nakielskiego i Mroteckiego, a także miejscowości wokół Bydgoszczy z terenu powiatu Bydgoskiego.

Zwracam się z apelem do wszystkich mieszkańców naszej Diecezji, prosząc o wsparcie dla dotkniętych skutkami nawałnic. W niedzielę, 3 września br., zostanie przeprowadzona zbiórka do puszek we wszystkich parafiach i ośrodkach duszpasterskich naszej Diecezji. Zebrane środki należy przekazać na konto Caritas Diecezji Bydgoskiej z dopiskiem Nawałnica.

Aby pomóc należy wysłać SMS z hasłem Wichura pod numer 72052. Potrzeby są ogromne. W porozumieniu z Caritas naszej Diecezji można przekazywać na rzecz poszkodowanych: materiały budowlane, żywność długoterminową, wodę pitną. W niektórych marketach zostaną wystawione kosze na żywność i artykuły pierwszej potrzeby. Prosimy także wolontariuszy o czynne zaangażowanie się w akcję pomocy.

Biskup Ordynariusz Diecezji Bydgoskiej
                                                                                                                                    Jan Tyrawa