Caritas Diecezji Bydgoskiej w dniach od 22.08.2018 r. do 24.08.2018 r. realizuje projekt pt. „Żyję aktywnie” w ramach programu „100 projektów w 100 – lecie” odzyskania Niepodległości Polski. Organizatorami projektu jest Caritas Polska. Partnerem Jeronimo Martins Polska S.A – sieć sklepów Biedronka.

Realizując niniejsze przedsięwzięcie mamy na celu promowanie twórczego działania wśród osób z niepełnosprawnością. Podczas trzydniowego wyjazdu beneficjenci będą mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach twórczych, aktywizacji ruchowej oraz zajęć psychologicznych.

Zaplanowano szereg różnorodnych działań związanych z obchodami 100 – lecia odzyskania Niepodległości Polski. Odbędzie się wieczór poezji patriotycznej, wspólny śpiew pieśni legionowych, nauka tańca z wykorzystaniem biało - czerwonych wstęg oraz wykład historyczny połączony z prezentacją multimedialną. Uczestnicy biorący udział w projekcie będą korzystać także z zajęć z zakresu hipoterapii.

Podczas warsztatów twórczych powstaną grafiki woskowe o tematyce patriotycznej, które zostaną zaprezentowane na wystawie w Pierogarni pod Aniołami.